През последните години продължава нарастването на възнагражденията в страната. Към средата

...
През последните години продължава нарастването на възнагражденията в страната. Към средата
Коментари Харесай

В столицата заплатата надвишава 2 300 лв., следват я София-област, Варна и Пловдив

През последните години продължава повишаването на възнагражденията в страната. Към средата на 2022 г. средната брутна месечна заплата в София столица надвишава 2 300 лева област София е на второ място със междинна заплата от над 1 600 лева, а в границите на 1 400-1 500 лева са възнагражденията в областите Варна, Пловдив, Стара Загора, Враца и Габрово.

Това демонстрират резултатите от икономическото проучване на Института за пазарна стопанска система (И.П.И) за икономическото положение на областите в България. То бе показано на конференция в Българска телеграфна агенция от изпълнителния шеф на института Светла Костадинова, старши откривателят Петър Ганев и икономистите Адриан Николов и Зорница Славова.

Най-ниските заплати през 2022 година се регистрират в Благоевград и Кюстендил - с към 1 100 лева на месец, както и Видин, Хасково и Смолян.

Въпреки възобновяване на стопанската система през 2021 година, заетостта не е съумяла да се върне на равнищата отпреди пандемията. Коефициентът на претовареност на популацията на възраст от 15 до 64 година приблизително за страната остава малко над 68%, като варира от 52.5% в Монтана до към 75% в област София и София-столица.

Област Варна е на трето място с коефициент на претовареност от 73.8%, което е исторически връх за локалната стопанска система. Всички шест области с коефициент на претовареност на трудоспособното население под 60% са ситуирани в Северна България - Монтана, Разград, Търговище, Силистра, Видин и Враца.

Икономика

От проучването стана ясно още, че пандемията оказала своето въздействие върху районната карта на стопанското развиване като през 2020 година в най-малко 10 области се регистрира стесняване на стопанската система в номинално изражение. Брутният вътрешен артикул на София-столица остава съвсем неизменен - малко над 51 милиарда лева, която е 43% от цялата стопанска система.

На юг се открива стопанската система на Пловдив с Брутният вътрешен продукт от 9.8 милиарда лева, която обичайно образува над половината от брутния артикул на Южен централен регион. На югоизток Стара Загора с Брутният вътрешен продукт от 5.1 милиарда лева краткотрайно изпреварва Бургас - региона, която понесе най-тежко удара от пандемията.

На север неоспорим водач остава област Варна с Брутният вътрешен продукт от 7.3 милиарда лева, която също регистрира спад в областта на услугите, само че резервира мощната промишленост в периферията на морската столица. Велико Търново също минало добре през пандемията и съвсем се изравнява с Русе. Двете области се надбягват по мярка на стопанската система от десетилетия, като в последните 10 години Русе бил с едни гърди напред.

Икономиката на София се отличава значително от всички останали и е мощно доминирана от услугите, които носят 86% от добавената стойност в столицата. На второ място в страната остава област София, която обгръща промишлеността в в непосредствената външна страна на столицата. Наред с област София, индустрията играе водеща роля в Стара Загора, Враца, Габрово, Кърджали, Пазарджик и Крумовград. Традиционно висок дял на услугите имат още морските области Варна и Бургас - в границите на 70-80% от добавената стойност на локалната стопанска система.

Селското стопанство носи над 10% от добавената стойност в областите Силистра, Видин, Монтана, Разград, Добрич, Търговище, Шумен, Ямбол и Кърджали.

Образование

През 2021 година близо 30% от популацията на възраст от 25 до 64 година е с висше обучение. Категорично водач в това отношение е София-столица, следвана от Русе, Варна и Велико Търново. Изключително висок остава делът на хората с главно обучение и по-ниско обучение в областите Сливен, Разград и Търговище. Лидерите в страната на изпита по БЕЛ след 12 клас остават София-столица, Смолян, Варна и Пловдив. Областите в дъното на класацията регистрират мощно притеснителни резултати, като междинният резултат на изпита по БЕЛ е малко над границата от 3.50, а делът на слабите оценки доближава над 25%, т.е. всяко четвърто дете получава слаба оценка.

Здравеопазване

Областите София-столица, Плевен, Пловдив и Варна един доктор се грижи приблизително за под 200 души от популацията, то в половината области в страната на един доктор се падат по над 300 души.

Престъпност

През 2021 година са регистрирани приблизително по 9.8 закононарушения против личността и собствеността на 1 000 души от популацията. Смолян и Кърджали остават най-сигурните области с под 5 регистрирани закононарушения против личността и собствеността на 1 000 души население. Най-много закононарушения на 1000 души от популацията се регистрират на северозапад - Монтана и Враца, както и във Варна, и Бургас. Разкриваемостта е най-висока в област Габрово, Търговище, в София-столица и Варна.

На конференцията стана ясно още, че от И.П.И чакат напълно скоро да излязат данни, показващи нова област в Северна България, в която ще се види доста възстановяване на качеството на живот и която ще се трансформира в динамично икономическо ядро, преливащо своето въздействие в периферните обитаеми места - развой, който към този момент разрешава на редица по-малки центрове в Южна България да задържат и притеглят хора и вложения.

Иначе от показаното изследване на икономическите области в България стана ясно, че е положително образованието в Смолян, опазването на здравето в Плевен, капиталовата интензивност в София-град, а в редица райони се вижда капацитет за възстановяване на цялостното развиване. Към добре представящите се в целокупност области София-столица, Пловдив, Варна, Бургас и Габрово, в последното издание се причисляват областите Стара Загора, Велико Търново и Русе, които минали доста добре през компликациите на пандемията.

Данните на трудоспособното население (15-64 г.) демонстрират още по-дълбоко стесняване на човешкия капитал - 20 от 28-те области са изгубили най-малко една пета от работната мощ. Липсата на акомодация към намаляващото население обаче, макар че е протичащ развой от години, продължава да оказва директно влияние върху даването на публични услуги и на опциите на частния бранш да наема работна ръка. Проблемите пред локалните управляващи, произлизащи от демографските трендове в допълнение ще се задълбочават в посока по-високи разноски, нужда от оптимизация и отчитане на новите действителности. За да е допустимо сходно пригаждане, са нужни повече лични запаси и независимост в осъществяване на районна и общинска политика.

Областите в страната имат друг стопански профил, който предопределя и другата им траектория на развиване - сред областите с положителни индикатори са най-много тези с развита промишленост и мощно навлизане на цифровите услуги. Има сполучливи образци, които демонстрират, че няма непреодолими бариери пред икономическо и обществено видоизменение на локално равнище.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР